Jeg har nettopp lest Protest Inc. (2014), av Peter Dauvergne og Genevieve LeBaron. Noen tanker:
Argumentet i boka er at aktivistorganisasjonene (for menneskerettigheter, miljø, global rettferdighet, osv) gjennom de siste tiårene har blitt tannløse og uambisiøse. Tre faktorer har drevet utviklingen: (1) handlingsrommet er blitt mindre, fordi aktivistene nå møtes med stadig strengere politi- og etterforskningsmetoder fra statsapparat som definerer dem som en sikkerhetstrussel, (2) vi har gjennomgått en privatisering av sosialt liv, og kollektive bevegelser mister sin kraft når vi alle kun bærer ansvar for oss selv, og (3) aktivistorganisasjonene selv har mistet evnen til systemkritikk, ved å bli globale merkevarer bemannet av karriereaktivister.
Det første poenget er ikke så sterkt, synes jeg, og eksempelbruken er ikke veldig overbevisende. Det andre poenget kan man få rett fra kildene, særlig Hobsbawms The Age of Extremes, men òg 2001-Putnam.
Men det mest tankevekkende med denne boka er denne tredje faktoren, profesjonaliseringen av aktivisme. Nå har de store aktivistorganisasjonene blitt globale merkevarer, partnere i næringslivets CSR-arbeid, styrt etter samme ledelses- og markedsføringslogikk som internasjonale storbedrifter, og ledet av den samme typen Davos-vankende toppledere. NGO-arbeid er en lukrativ karrierevei for ressurssterke hvite mennesker, og organisasjonene har etterhvert så mye investert i systemet at de helt har gitt opp systemkritikken.
Og profesjonalisering avler profesjonalisering. Det minner en del om dynamikken som William Niskanen har beskrevet, om hvorfor byråkrater aldri kan ha penger til overs. NGOene kan ikke ikke vokse, til dèt er Saken for viktig.
Argumentet til Dauvergne og LeBaron er altså at aktivisme, og politikk generelt, har gått fra å være noe som Hvermansen kan engasjere seg i på fritiden, til å bli en karrierevei for flinkisene. Og her aner jeg en stråmann, for hvor folkelige har disse protestbevegelsene egentlig noensinne vært? Forfatterne skriver en del om antiglobaliseringsbevegelsen, som i the Battle in Seattle i 1999, og kanskje er det (den unge) alderen min som snakker, men var dette virkelig en så stor bevegelse? Ideen om at aktivismens gullalder er forbi, virker for meg å handle mest om forfatternes frosne idé om hvordan aktivisme bør se ut - og hva den bør dreie seg om.
Men det er likevel noen viktige poeng i denne boka som folk med høyere utdanning, og som jobber i politikk og organisasjonsliv, bør tenke grundig over. Politikken profesjonaliseres, og det har konsekvenser for demokratiet. (Uten at jeg har lest noen av dem: Lars Olsen tar vel opp mye av det samme i Eliternes triumf, og Christopher Hayes i Twilight of the Elites).
Det negative med boka til Dauvergne og LeBaron er at den har et ganske snevert fokus. Den dreier seg kun om det vi kan kalle venstresideaktivister (og overser dermed de globale konservative bevegelsene som Clifford Bob har skrevet om), og er begrenset til aktivister fra siste halvdel av 1900-tallet (og overser for eksempel slaverimotstanden på 1800-tallet som Kwame Anthony Appiah har
Likevel: en tankevekkende bok.
PS: BBCs Food Programme hadde nylig en episode om utvanningen av FairTrade-ordningen, som altså tar opp mye av det samme.
onsdag 23. april 2014
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
2 kommentarer:
Høres ut som en veldig spennende bok! Fikk lyst til å lese den selv.
Uten å ha lest boka høres det merkelig ut at dette er en utvikling som skal ha skjedd siden Battle of Seattle, jeg tror det begynte lenge før det (nå tenker jeg på utviklingen fra arbeiderbevegelsens storhetstid og fram til i dag, f.eks.).
Jeg har derimot tenkt på utviklingen siden Seattle mer som en bølge av aktivisme som etterhvert ebbet ut enn som en bevegelse som ble institusjonalisert. Eller, de institusjonaliserte organisasjonene var en del av bevegelsen, som jo var veldig mangfoldig. Det var en stor bevegelse, selv om den aldri ble ordentlig folkelig, Men på sitt sterkeste, i forkant av Irak-krigen i 2003, trakk den millioner ut i gatene (jeg mener det gir mening å se protestene mot krigen som en fortsettelse av globaliseringsbevegelsen, selv om den også trakk til seg mange nye mennesker).
Skal lese og se om jeg ikke klarer å mene noe mer fornuftig etterhvert.
Ja, tror dette er en bok du vil like! Jeg har liksom en følelse av at aktivisme har forandret seg de siste tiåra, men vet ikke nøyaktig hvordan.. Den her gir hvertfall én historie. Spent på å høre hva du tenker etter å ha lest!
Legg inn en kommentar