fredag 12. november 2010

Blogglesing i Kon Tiki-modus

Jeg bruker Google Reader, og abonnerer etterhvert på ganske mange blogger. Fram til nå har jeg jevnlig scrollet gjennom hele leselisten, for å holde antallet uleste bloggposter på null. Jeg vet ikke om folk leser på denne måten, men jeg har hvertfall gjort det slik.

Men nå er begeret fullt - det nytter ikke lenger. Hvis jeg faller bakpå én eneste dag flommer det over av uleste innlegg. Så nå må jeg skifte lesevaner, og jeg gir opp forsøket på å lese alt.

Det minner meg om Thor Heyerdahls forklaring på hvorfor Kon Tiki måtte være en flåte, og ikke en båt. En båt kan oversvømmes av store bølger, ta inn vann og synke - det kan ikke en flåte. Altså: en båt kan synke fordi den forsøker å holde kontroll på alt vannet, mens en flåte flyter fordi den bare lar vannet passere.

Jeg synes i grunn det er en god metafor på hvordan vi bør forholde oss til informasjon idag.

(Dave Winer nevnte forresten noe på Rebooting The News om dette for noen uker siden: RSS-lesere burde virkelig ikke stresse oss på hvor mye vi ikke har lest.)

6 kommentarer:

fr.martinsen sa...

Jeg har også ganske nylig begynt å oftere ikke kikke på alle. Når det er mye går jeg gjennom lista og kikker på det som interesserer mest. Så klikker jeg vekk de andre i en fei. Innimellom kommer jeg ikke gjennom lista av de jeg tror jeg vil lese og da hender det jeg klikker vekk endel bare for å holde tallet av uinteressante nede, for å ta meg av lista senere. Dette siste er en slags slapp form for stressmestring tenker jeg.

Tom O. Johnsen sa...

Velkommen etter! ;) God metafor da!

undreverset sa...

Jeg ga opp å lese alt for flere år siden. ;) Det må nulles med jevne mellomrom.

Men det går an å lage mapper i Google Reader. Det er nyttig. Da kan man prioritere bloggene. Jeg har mapper både etter prioritet og tema i min reader.

Kristian sa...

Takk for kommentarer! :)Godt å vite at det er flere som overveldes av infoflommen.

Bente Kalsnes sa...

Dette er helt klart ikke noe bare du sliter med, Kristian. Men det finnes ingen enkel løsning...

Clay Shirky har sagt/skrevet at
"it's not information overload, it's filter failure"

Han har nok rett i det. Derfor går jeg gjennom og rydder opp i RSS-leseren min, og i likhet med @underverset har jeg akseptert for lenge siden at jeg ikke rekker å lese alt, din såkalte KonTiki-style.

Men det slår meg også at RSS må være ett av de minst brukte av de nyttige teknologiverktøyene. Mange, meg selv inkludert, bruker også Twitter som RSS til tider, men det har jo også sin svakheter ved at det er pur tilfeldighet og timing som rår hva man leser. Jon Worth har skrevet mer om det her
http://www.jonworth.eu/ordnung-muss-sein-order-vs-serendipity-on-the-social-web/

Kristian sa...

Bente: takk for kommentarer og link! Godt poeng det her med hvor tilfeldig vi kommer over nytt lesestoff.