Regelmessig pleie av bilen vil gi deg besparelser både i form av mindre slitasje på bilen og mindre aggressiv kjøring på grunn av stress og ergrelser. Unn deg selv å oppleve den gode følelsen det gir å sette seg inn i en ren, blank og ryddig bil! (min utheving)Jaha. Så dette er altså den foreslåtte kausalkjeden:
skitten bil --> stress og ergrelser --> uforsvarlig kjøring --> ulykke --> kostbar reparasjon
Og derfor vil du spare penger på å vaske bilen din. Hvis du (som meg) synes dette høres tvilsomt ut, bør du høre forrige ukes episode av EconTalk, hvor Ariel Rubinstein snakket om økonomers evne til å forutse framtiden. Når en selger av bilsjampoo foreslår at skitne biler forårsaker ulykker, er det grunn til å stille seg kritisk til analysen.
På samme måte sier Rubinstein at incentivene ligger til rette for at økonomer skal overvurdere nytteverdien av sin egen disiplin. Vi liker å føle oss viktige, å bli spurt til råds, og derfor overvurderer vi våre evner til å bruke vitenskapen til noe nyttig. Dessuten er det jo jobben deres, og inntekten deres beror på troen om at økonomer kan si noe meningsfullt om framtiden. Men det blir som med bilsjampoen: ekspertene har sin egen agenda. De ønsker å bli spurt til råds, og overselger sine evner til å spå framtiden.
Argumentet til Rubinstein er altså at økonomisk teori gir oss interessante argumenter og nyttige analytiske verktøy, men de kan aldri være grunnlaget for spådommer. Så snart økonomer prøver seg på prediksjon går det på tverke. Altså: økonomisk teori er egentlig mer filosofi enn fysikk.
Jeg har ikke fått lest ferdig Nassim Talebs The Black Swan ennå, men den handler jo om noe av det samme.
PS: Rubinstein har også mye interessant å si om atferdsøkonomisk forskning, men det får bli en annen bloggpost.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar