søndag 8. mai 2011

Lesebrett og lesevaner

Jeg var en stund usikker på om jeg kom til å kjøpe meg en Kindle. Så gjorde jeg det. For å oppsummere: jeg er veldig fornøyd med kjøpet.

Først og fremst er Kindlen veldig behagelig å lese på, og føles som å lese en papirbok. I starten tok jeg meg selv ofte i å gripe i det nederste høyre hjørnet av brettet, for å bla om til neste side. Jeg la ikke merke til at jeg ikke leste på papir.

Ellers har jeg satt stor pris på dele-funksjonen, og muligheten til å gjøre notater og merknader i bøkene. Dette har blant annet gjort bokbloggingen en del enklere, ved at jeg kan kopiere ut viktige sitater til Twitter, for derfra å bruke dem på bloggen. Kindlen har dessuten spart meg en del utskrifter av rapporter og artikler, gjennom funksjonen for PDF-konvertering. Og fordi såpass mange klassikere ikke lenger er beskyttet av opphavsretten, har jeg fått mye godt gratis lesestoff. Med mer enn nok lagringsplass, har jeg alltid nok av uleste bøker å ta fatt på.

Jeg tror ikke lesebrettet har forandret lesevanene mine veldig, men den har nok forsterket et mønster som allerede var der med papirbøker; jeg leser skjelden én bok av gangen, og med Kindlen veksler jeg både oftere og mellom flere bøker. Kanskje bør jeg være bekymret for hva dette betyr for konsentrasjonsevnen min. Foreløpig oppleves det bare som positivt.

Noen tekniske problemer har det vært: lesebrettet henger seg opp av og til, og må restartes. Dessuten har batteriet gått tomt raskere enn jeg var forberedt på, og gjort at jeg må ty til reservelesestoff på papir. Det er irriterende.

Men i det store og hele er jeg veldig fornøyd. Kindle anbefales.

4 kommentarer:

Guri Nordgreen sa...

Hvor mye kostet det å få den sendt til Norge inkludert gebyrer, shipping etc. etc?

Kristian sa...

Hei Guri!
Jeg kjøpte min Kindle mens jeg bodde i USA, så dette med frakt til Norge har jeg ikke oversikt over. Men i tillegg til 25 prosent i moms, tipper jeg du må beregne 100-150 i frakt.

Anonym sa...

Hei!
Interessant å lese om dine erfaring med Kindle. Hvilken modell av Kindle kjøpte du i USA? Så det funker altså greit å kjøpe den i USA, ta den med til Norge og laste ned på den fra Norge? Men du får vel problemer med å reklamere hvis den skulle svikte en dag?
Oddvar

Kristian sa...

Hei Oddvar!
Jeg kjøpte den nyeste versjonen med 3G og Wifi (http://www.amazon.com/gp/product/B002FQJT3Q/ref=wms_ohs_product_T2), og den fungerer fint. Med denne kan du laste ned nye bøker fra hvor som helst i verden (trenger bare mobildekning). Jeg er veldig fornøyd, og kan absolutt anbefale Kindle! Men ja, reklamasjon blir nok vanskelig. Likevel;