torsdag 2. april 2009

Anonyme bidrag

NONA arrangerte debattmøte om nettdebatt i dag (referat på Cover it Live). En tanke derfra:

Helge Øgrim var litt bekymret for at veldig få er villige til å diskutere journalistikk på journalisten.no, og jeg kastet meg frampå med en kommentar om denne debatten kanskje fungerer bedre på skribentenes personlige blogger enn på et fagblad som journalisten (som attpåtil krever fullt navn, og er ganske formelt i formen). Mange av mine favorittbloggere skriver på mange flere formater enn bloggen, og jeg tror dette formatet har en verdi i seg selv.

Elin Ørjasæter var ikke enig, og hun tok seg tid til en liten prat etter møtet (takk for det!). Hun mente at det er noe "stykkevis og delt" over denne måten å skille bloggeren fra journalisten - når de i virkeligheten er samme person. I offentligheten bør man ha ryggrad til å stå fullstendig for meningene sine.

Det er et godt poeng, og anonymiteten på nettet er veldig problematisk. Men poenget jeg forsøkte å få fram er det samme som jeg skrev da Amnesty inviterte til ytringsfrihetskampanje: Med internett har offentligheten fått en ny dimensjon, der terskelen for deltakelse er befriende lav. Jo, vi står i fare for å drukne i kloakk, men flere mennesker får mulighet til å delta. Jo, man kan velge anonymitet, den feige utveien, men jeg tror dette er bedre enn ikke å ytre seg i det hele tatt.

Trikken hjem fra debattmøtet kjørte forbi Biermanns gate. Noen har tagget på en vegg: Drit i helsekøen, bygg opera! Dette er én måte å bidra til samfunnsdebatten: fullstendig anonym, lite konstruktiv og ganske nær det pøbelaktige. Men jeg tror personen som skrev dette har fått flere mennesker til å tenke enn han kunne gjort gjennom Aftenposten-kronikken han aldri skrev. Og som redaksjonen ikke ville trykket likevel.

3 kommentarer:

Vero sa...

Veldig godt poeng. Det finnes mange måter å uttrykke seg på, selv om ikke alle er like akseptert. Godt eksempel det med tagging.

Anonym sa...

Interessante tanker du gjør deg, selv om jeg ikke er enig i at anonymitet er spesiellt problematisk. Som du er inne på er det fordeler med at nettet muliggjør anonymitet. Du nevner noen i omtalen av taggen du så på vei hjem - lavere terskel for deltagelse og omgåelse av sensurmekanismer. En annen fordel slik jeg ser det, er at anonymitet reduserer tendensen de fleste mennesker har til å mene det samme som de rundt seg (flokkmentaliteten vi kjenner feks fra norsk presse). Slikt blir det hyggelige selskap og pub-besøk av, men det fører ikke til en berikende offentlig debatt. Og det er jo nettopp dette vi ser: blogger, diskusjonsforum, wikier osv på nettet (hvor anonymitet er utbredt) overgår de tradisjonelle mediene kvalitativt. Vi er kvitt journalistene som vil "styre" det offentlige rom, og får som et resultat større meningsmangfold og mer interessante offentlige samtaler.

Kristian sa...

Ja, jeg tror anonymitet har noe for seg. Særlig når det gjelder kontroversielle temaer. Se for eksempel forsidesaken i Morgenbladet denne uka om hvordan anonyme kvinner diskuterer abort på nettet:
http://www.morgenbladet.no/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090403/OAKTUELT/273387782

Men når dét er sagt: jeg har bevisst valgt å ikke være anonym på denne bloggen.