tirsdag 16. mars 2010

Argument-artikkel om framskrittet

Argument #2 2010 er endelig ute. Denne gangen har jeg skrevet en artikkel om hva som er galt med troen på framskrittet. Du finner den i papirutgaven, s. 16-18 (tilgjengelig som pdf) og her på bloggen. Dette er en artikkel jeg har hatt lyst til å skrive en lang stund, og av en eller annen grunn ble det til at jeg skrev den nå.

Utgangspunktet for artikkelen er historien om terroristen Theodore Kaczynski, Unabomberen. Med henvisning til John Gray (særlig bøkene False Dawn og Al Qaeda and what it means to be Modern) skriver jeg om hva terrorisme har til felles med andre moderne prosjekter, som sosialisme og markedsliberalisme.

Alle disse deler nemlig en grunnleggende tro på at mennesket, ved hjelp av makt og/eller vitenskap, kan skape seg en bedre framtid. Denne optimismen er ikke alltid berettiget, og ikke sjelden leder den til overmot og ødeleggelse. Noen ganger tenker jeg at dette er den beste grunnen til å være konservativ.

(Heldigvis gir Amartya Sen, særlig her og her, god medisin mot denne pessimismen. Rolig nå, dette skal gå så fint.)

Om man har lyst til å lese mer om Kaczynski kan jeg anbefale denne artikkelen fra The Atlantic: Harvard and the Making of the Unabomber. Her skriver Alston Chase om Kaczynskis tid på Harvard, og om hvor alminnelig denne teknologipessimismen egentlig er:
The Unabomber philosophy bears a striking resemblance to many parts of Harvard's Gen Ed syllabus. Its anti-technology message and its despairing depiction of the sinister forces that lie beneath the surface of civilization, its emphasis on the alienation of the individual and on the threat that science poses to human values -- all these were in the readings. And these kinds of ideas did not affect Kaczynski alone -- they reached an entire generation, and beyond.
Hele Industrial Society and Its Future (også kjent som The Unabomber's Manifesto) finner du på WikiSource.

Freuds Ubehaget i kulturen og Baumanns Moderniteten og Holocaust er også relevante.

Bøkene til John Gray anbefales selvfølgelig på det varmeste, særlig Straw Dogs og Enlightenment's Wake. Begge kan lånes på biblioteket.

Ingen kommentarer: