torsdag 7. januar 2010

Velferd og tillit

Apropos å bli utsatt for inntrykk man ikke ville valgt (eller funnet på) selv: jeg snublet over Yann Algan ved en tilfeldighet for noen uker siden. Algan er økonomiprofessor ved SciencesPo i Paris og holdt en forelesning ved LSE under overskriften Are Europeans Heading Toward the Same Economy? i november.

Algan skriver mye om forholdet mellom kultur, verdier, tillitt og økonomiske systemer. Spesielt interesserte kan sjekke ut Regulation and Distrust (om hvorfor samfunn med lav sosial kapital vil ønske en sterk statsmakt), Civic Attitudes and the Design of Labour Market Institutions (om hvorfor  den danske flexicurity-modellen krever høy grad av tillitt i samfunnet) og Cultural Change and Economic Development (som presenterer en ganske spennende måte å måle tillit bakover i tid, og bruker dette til å forklare økonomisk vekst).

Dette er veldig relevant for masteroppgaven min. Mer om den senere.

Alle som vil lære noe nytt bør abonnere på LSEs Public Lectures-podkast.

Og alle som sitter med arbeid til langt utover kvelden bør ta en femminutterspause med denne fantastiske animasjonen av Karl Pilkingtons Monkey News.

2 kommentarer:

Tom O. Johnsen sa...

God morgen! Jeg har nettopp svømt, men jeg stakk innom før intervalltrening begynner. "Tillit i samfunnet" - DET er veldig abstrakt. Hva er tillit? Hvem har (ikke) tillit til hvem? Hvorfor er det viktig -- hva slags rolle spiller tillit (hva enn det er)?

Det synes jeg er interessante spørsmål som du sikkert har enkelte svar på! :)

Kristian sa...

Du har rett - det er fryktelig abstrakt. Jeg gjør meg ferdig med Making Democracy Work i løpet av morgendagen, og regner med å komme tilbake med et lengre innlegg om sosial kapital/tillit/civicness ganske snart.

To be continued, som man sier.