mandag 7. september 2009

Holdninger til bistand

Det blir visst mye bistandsblogging for tiden.

Vi har fått veldig frie tøyler til semesteroppgaven i faget om bistand og utvikling. Det er vanskelig å velge, men her er det beste alternativet så langt:

Tanken er å ta utgangspunkt i World Values Survey og undersøke hvordan holdninger til u-hjelp varierer i og mellom giverland. Hvem er mest og minst positive til bistand?

Jeg har tatt en rask kikk på kodeboken til WVS, og tror det skal være mulig å bruke spørsmålene herfra. Men hva er interessant å sjekke effekten av?

Inntekt? Høyre- eller venstreorientering? Alder? Yrke? Kjønn?

Gjennomsnittlig inflasjon i giverlandet siste femårsperiode? Regjeringsparti? Rentenivået? Åpenhet for internasjonal handel?

Og bør jeg sette dette i sammenheng med hvor mye giverlandet gir i bistand? Dvs spørre om landet der folket/medianvelgeren er mest positiv til bistand også er det landet som gir mest i bistand?

Kommentarer er selvfølgelig hjertelig velkomne.


Relatert til dette: et ganske dårlig skrevet blogginnlegg som spør om det er noe i veien med Kansas. Spørsmålet her er om lavtlønnede velgere plasserer seg lengre til venstre på den økonomiske høyre-venstre-aksen enn rike velgere.

2 kommentarer:

Jon Lien sa...

Okei, det jeg ville funnet ut er: Er det noen sammenheng mellom å få og å gi offentlig støtte?

Altså, hvis det er mulig, vil folk som får mye penger av staten, ev. bor i stater med høy andel direkte overføringer, være vennligere til å gi penger i uhjelp?

Kristian sa...

Wow - spennende idé!

Jeg må se nærmere på hvilke datasett jeg har tilgjengelig. Det som er så flott med WVS er jo at alt går på individnivå. Men jeg vet ikke om jeg klarer å matche dette med data om overføringer fra staten. Men takk for ideen - jeg ska sjekke det ut!