mandag 15. desember 2008

Hvorfor jeg blogger (og hvorfor jeg tviler)

Jeg har lest andres blogger en god stund, men drøyde lenge før jeg begynte å skrive selv. Nå har jeg blogget i tre uker og jeg har blandede følelser.

Første steg på veien mot min egen blogg var å legge igjen en kommentar på en av bloggene jeg hadde fulgt lengst: Eiriks Forfatterblogg. Eirik Newth hadde skrevet et innlegg om utviklingen i markedet for norsk faglitteratur, og konkluderte med at økning i nettbruk og nedgang i biblioteklån var trender som ville true dette markedet. Jeg var egentlig uenig i den konklusjonen, så jeg skrev en kjapp kommentar.

En liten detalj: Eirik snakket om markedet for norske fagbøker for barn og unge. Denne viktige detaljen hadde jeg rett og slett oversett. Kommentaren min var dermed totalt irrelevant.

Jeg følte meg naturligvis litt dust, men lot etter kort tid en artikkel av Andrew Sullivan i The Atlantic (Why I Blog) motivere meg til å blogge selv.

For her ligger noe av styrken med blogging: det er et såpass umiddelbart medium at vi må tillate en viss tabbekvote. Eirik var høflig og klar i sin kommentar tilbake. Det var jo bare en harmløs misforståelse.

Så: blogging (særlig meningsutvekslingen i kommentarfeltene) byr på en stygg fallgruve. Diskusjonene glir lett ut i misforståelser og usaklighet.

Et eksempel: For noen dager siden la jeg igjen en kommentar på bloggen til VamPus, på et innlegg om klimaforskning. Klok av skade fra kommentaren på Eiriks Forfatterblogg brukte jeg noen minutter på å utforme en (synes jeg) legitim og overveid kommentar. Men verken bloggforfatteren eller de andre leserne tok seg bryet med å svare på denne kommentaren.

I stedet ble kommentarfeltet dominert av en usaklig diskusjon om en diskusjon noen av leserne mente å ha hatt på en annen blogg tidligere. Og som de fleste mente å ha vunnet.

Det blir for dumt.

4 kommentarer:

VamPus sa...

Når folk lar seg lure av netttroll som Chris Joy og begynner å gå i debatt med han i kommentarfeltet mitt så er det dessverre lite jeg kan gjøre for å heve debatten annet enn å slette alle kommentarene og begynne på nytt.

Det vil si at når Chris Joy har bestemt seg for å ødelegge bloggen min og gå etter meg personlig, så hjelper leserne han med å gjøre det når de begynner å polimisere med han. Dessverre.

Så råd til deg når du ser idiotiske kommentarer - la være å kommentere dem, de faller enten på egen urimelighet eller i hvert fall gi bloggeier mulighet til å slette dem.

Kristian sa...

Det var gode råd - takk for din kommentar! :)

Tom O. Johnsen sa...

Dra til helvete, Kristian!!!!!! SLUTT Å GRIN!!!

;)

Kjetil sa...

Enig med VamPus i at det er bra med nettdebatter. Heldigvis er mange av dem gode og konstruktive.