fredag 27. februar 2009

Hundefløyte eller blokkfløyte

Siv Jensen håper nok at hundefløyten skal være FrPs tryllefløyte. Men denne gangen forhastet hun seg, og fant fram blokkfløyten i stedet.

Begrepet dog whistle politics brukes om politiske utsagn som har én meningstolkning for det store flertallet av befolkningen, men en annen underforstått mening for en mindre gruppe velgere. Den høyfrekvente lyden av hundefløyten er ikke hørbar for majoriteten, og det er nettopp dette som er meningen. Slik kan man spille på grumsete holdninger blant velgerne, og attpåtil komme unna med det når bikkjene kommer løpende.

Ronald Reagans advarsel om trygdesnyltere (The welfare queen in her Cadillac) var fullstendig rasenøytral i orddrakten, men undertonene var mer enn tydelige. Bare i et samfunn med klare rasistiske holdninger kan slike utsagn gi politisk uttelling. Dette trekkes gjerne fram som en forklaring på at USA har et såpass lite utbygd velferdsapparat.

Fremskrittspartiets tradisjonelle kritikk av innvandringspolitikken hører hjemme i hundefløyte-kategorien. Partiet har først og fremst kritisert venstresidens innvandringspolitikk, og bare skjelden innvandrere som gruppe.

Men denne gangen kunne alle høre den sure lyden av Sivs blokkfløyte.

Ingen kommentarer: