mandag 2. februar 2009

Bernt bør blogge og jeg bør snakke

Spennende debatt om nettdebatter på Litteraturhuset i ettermiddag. Etter kommentarene å dømme kommer diskusjonen til å fortsette hos Astrid Meland, Anders Brenna, Ingeborg Volan (som liveblogget fra debatten - oppsummering tilgjengelig her) og VamPus.

Hvis jeg sitter igjen med én viktig tanke etter denne debatten må det være denne: det er forskjell på folk.

Bernt Hagtvet gikk langt i å avsløre sin uvitenhet om nettdebatter, og brukte kloakkmetaforer for å beskrive den nye offentligheten. En provoserende (og smått usaklig?) kommentar fra Anders Brenna om at nettdebatten er SÅ mye mer interessant og opplyst enn kveldens panelister kunne levere fikk Hagtvets blod til å koke. Meningsutvekslingen som fulgte liknet på noe jeg har sett på nettet tidligere. Og da vet vi dette: en meningsutveksling trenger ikke bli verken mer eller mindre saklig av å foregå på Litteraturhuset.

Så en personlig observasjon: jeg hadde lyst til å ta ordet idag, men gjorde det ikke. Jeg ville enten ha kommentert innspillet om blogging under udemokratiske regimer (med søte katter-eksemplet) eller oppfordret Hagtvet til å overkomme brekningsrefleksene og bidra til å løfte nivået på nettdebatten. Professoren er nemlig velartikulert ("Du kan ikke si "elite" i Norge, da legger folk seg i stabilt sideleie"), og over gjennomsnittlig opptatt av å bidra til den opplyste debatten (blant annet gjennom Frokost med Bernt). Jeg tror han ville vært en fantastisk blogger, men han holder seg utenfor av ren ryggmarksrefleks.

Det samme gjorde jeg. Jeg holdt kjeft. Jeg er nemlig ikke så glad i å snakke foran store forsamlinger. Stemmen kollapser, jeg rødmer og stammer.

Så jeg skriver dette blogginnlegget i stedet. Terskelen for deltakelse er nemlig lavere her - hvertfall sammenliknet med å ta ordet før Knut Olav Åmås i en forsamling ledet av Anders Heger på Litteraturhuset. Jeg valgte minste mostands vei.

Så her er en oppfordring til Hagtvet. Hvis du kan overvinne din frykt for usaklig og uopplyst nettdebatt og opprette din egen blogg (evt gi en saklig kommentar på dette innlegget) lover jeg å ta ordet når auditorium 7 i slutten av mars er stappfult av av frammøtte til frokostmøtet med Jonas Gahr Støre.

Jeg tror vi synes dette høres like skummelt ut, begge to.

6 kommentarer:

fr.martinsen sa...

Jeg syns det hørtes ut som en god deal, Hagvedt blogger og du snakker på frokostmøte. Jeg hadde det omtrent som deg på møtet, men jeg egner meg best i skriftlig form.

Anders Brenna hadde et kvikt poeng om at nettdebatten på nett var bedre enn den i panelet, men synd han ikke klarte å nevne noen eksempler når han ble utfordret på det.

Kristian sa...

Ja, synd at det ikke kom noen bedre eksempler fra nettdebatten. Men for all del: det var et godt poeng. Men hvis hensikten er å overbevise offline-folket om at debatter på nett kan være konstruktive og opplysende, da synes jeg vi bør være mer inkluderende enn som så.

fr.martinsen sa...

Det er jeg enig i, den var arrogant i formen.

Anonym sa...

Jeg er sent ute her, men svarer likevel.

Jeg klarte ikke å hoste opp et svar fordi jeg ble helt satt ut av spørsmålet.

Hver eneste dag deltar jeg i mer konstruktive og lærerike nettdebatter. Det har blitt en så naturlig del av hverdagen at jeg sliter med å skille det ut som noe spesielt som jeg klarer å huske.

Det kan være små eller store ting. Sist søndag diskuterte vi "Hvordan bør vi lenke?" om vår lenkepraksis på TU.no. Det førte til en endring av vår lenkepraksis.

På Twitter var det en diskusjon om hvorvidt det var greit for en journalist å bli medlem i Amnesty International. Det var stor uenighet, men hele nettdebatten var konstruktiv.

Det siste døgnet har jeg vært med på å debattere Folkemakt.com, IE6, Nettdebatt (litt meta...), nettjournalistikkens fremtid og mye mer.

Det har jeg gjort på en skikkelig hektisk dag, og det meste har derfor gått via mobilen. På litt roligere dager får jeg tid til mer.

Kristian sa...

Jeg forstår godt at du ble satt ut av spørsmålet. Da er det flott at vi har en debattform som gir oss muligheten til å huske ting senere, og offentliggjøre nye tanker uten bekymring for om vi slipper gjennom nåløyet til debattredaksjonene.

Og forresten: jeg har irritert meg over at Blogspot ikke åpner linker i nytt vindu, men det var gode poenger dere hadde på om linkepraksis på Teknisk Beta.

Julie sa...

Jeg kjenner jeg er skikkelig skuffet over at Bernt ikke tok utfordringen.