mandag 26. januar 2009

Enter Easterly

William Easterly har lansert en blogg om u-hjelp. På tide!

Easterly er en kjent kritiker av bistandssystemet, og har blant annet argumentert for at u-hjelp har blitt en vestlig forbrukervare heller enn et målrettet verktøy for å løfte den tredje verden ut av fattigdom. Sjekk han på EconTalk, les White Man's Burden og selvfølgelig: følg bloggen.

Den første bloggposten handler om oppfordringer fra Verdensbankens president Zoellick om å øke det amerikanske bistandsbudsjettet. Kritikken fra Easterly er for alvorlig til å overse:
If you are not accountable for promises, if you try to do everything and focus on nothing, and if you obsess about aid money raised rather than results achieved, haven’t you already told us that the money will not be “well spent”?

Poenget til Easterly er at bistanden gjerne blir ukritisk, ineffektiv og gjerne virker mot sin hensikt. De av oss som ikke vil gi slipp på tanken om at bistand er viktig må ønske denne typen kritikk velkommen. Så får vi forvente at han også kommer med konstruktive innspill på bloggen.

3 kommentarer:

Sonitus sa...

Denne posten er nå anbefalt på http://sonitus.org/

Weinberg sa...

Takk for tips.

Selv om mange vil hevde at Easterly er for kritisk, er han like fullt en viktig stemme i en bistandverden som fort kan bli for dogmatisk.

I tillegg skriver han jo drivende godt.

Kristian sa...

Helt enig - kritikken fra Easterly er utrolig viktig! Og de første blogginnleggene lover bra for fortsettelsen.