Det som provoserer meg med Wold/Seltzter-krangelen er at det investeres så mye energi i å bygge festninger på begge sider i kulturkrigen. Palestinaskjerfet selges i venstresidens ideologiske utsalgsbod, sammen med globaliseringsmotstand, indierock og mistro til politiet. På den andre siden av gata står Thomas Seltzer og selger markedskrefter og ironiske bemerkninger om sosialdemokratiet.
Det ser annerledes ut, men handler om det samme som i et av Paul Krugmans blogginnlegg tidligere i dag. I en oppsummering av krisepakkedebatten mener Krugman at konservative økonomer analyserer krisen gjennom gamle idelogibriller:
Needless to say, everyone I’ve mentioned is politically conservative. That’s their right: economists are citizens too. But it’s hard to avoid the conclusion that all of them have decided on political grounds that they don’t want a spending-based fiscal stimulus — and that these political considerations have led them to drop their usual quality-control standards when it comes to economic analysis.
Dogmetenkning er en farlig fallgruve, og kulturkrigen forsterker tendensen. Høyremenn i Conversesko er ikke det verste vi kan ønske oss.
2 kommentarer:
Jeg er så ekstremt enig. Det er viktig å prøve å se utover det man vil se. Nå som folk har sluttet å tro på Gud, kanskje de har begynt å tro på ideologier på samme måte? Naturligvis litt flåsete spørsmål. Av og til så blir det litt sånn "hva er meningen" med livet - "Atlas Shrugged" eller "No Logo"? Og selv om jeg ikke synes Atlas Shrugged bør leses ukritisk, så svarer jeg den hvis jeg MÅ velge. Altså, blir man tvunget til å se på ting i samfunnet fra denne "enten eller" måten, så blir det for en god del valg som ikke akkurat er optimale.
Det er utrolig håpløst.
Får jeg minne om det legendariske leserbrevet: "Jeg leser Klassekampen for å få bekreftet mitt verdenssyn." Fantastisk.
Legg inn en kommentar